Laaggeletterdheid bestrijden, leesvaardigheid bevorderen en de digitaal vaardigheid versterken
Centre Céramique heeft een uitgebreid programma en werkt samen met veel partners zowel lokaal als in de regio om laaggeletterdheid te bestrijden, leesvaardigheid te bevorderen en digitaal vaardigheid te versterken. Naar schatting zijn ruim 10.000 inwoners van Maastricht tussen de 16 en 65 jaar laaggeletterd en meer dan 14.000 inwoners beheersen onvoldoende basisvaardigheden als taal, rekenen, schrijven en computervaardigheden. Dit is ongeveer 1 op de 6 mensen! Onvoldoende basisvaardig zijn, heeft veel gevolgen. Een baan vinden, gezond leven en grip hebben op je geldzaken is dan lastiger. Dit wordt van generatie op generatie overgedragen. De urgentie is hoog. Centre Céramique heeft dan ook weer met volle overtuiging het Taalconvenant van het Bondgenootschap Basisvaardigheden Maastricht-Heuvelland ondertekend, afgelopen donderdag 14 september.
Wat doet Centre Céramique om de basisvaardigheden te verbeteren?
Bij de Bibliotheek Maastricht, onderdeel van Centre Céramique, worden allerlei activiteiten georganiseerd om laaggeletterdheid te bestrijden zoals Taalcafés, Voorleesuurtjes, Boekstart-activiteiten en ondersteuning van bibliotheken op basisscholen (dBossen). Ook start er deze week de Schrijfwerkplaats voor Nieuwkomers, professionele schrijvers begeleiden een half jaar lang nieuwkomers bij het schrijven van verhalen en gedichten in het Nederlands. Er worden diverse cursussen georganiseerd om de digitale vaardigheid te vergroten zoals Digisterker en Digivitaler. Ook is in de bibliotheek het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). Burgers, ook als zij geen bibliotheekleden zijn, kunnen binnenlopen voor vragen rondom: DigiD, gezondheidsverklaring rijbewijs en studiefinanciering aanvragen.
Belangrijke rol van ouders bij de taalontwikkeling
Gedurende de eerste vier levensjaren van een kind zijn de hersenen extra gevoelig voor taal en wordt het fundament voor een goede taalontwikkeling gelegd. Ouders/verzorgers spelen hierin een belangrijke rol. Zij kunnen een groot verschil maken door veel met het kind te praten. Ouders/verzorgers zijn zich niet bewust wat zij op dit vlak kunnen betekenen of missen concrete handvatten om hun kind een ‘gezonde talige’ thuisomgeving te geven. Om dit te stimuleren start Bibliotheek Maastricht in het najaar met Pageturner en De VoorleesExpress. Pageturner is een cursus voor ouders die hun kinderen thuis met digitale prentenboeken willen stimuleren in de taalontwikkeling. De VoorleesExpress introduceert voorlezen en andere geletterde activiteitenin gezinnen waar dit niet vanzelfsprekend is. Een voorleesvrijwilliger komt thuis bij de gezinnen met kinderen (2 – 8 jaar), om tips & tricks te geven en om samen te zorgen voor een taalrijke thuisomgeving.
Samenwerking
Centre Céramique maakt deel uit van het Bondgenootschap Basisvaardigheden Maastricht-Heuvelland. Donderdag 14 september 2023 is een nieuw Taalconvenant getekend. 19 partijen in Maastricht-Heuvelland verstevigen de samenwerking om de basisvaardigheden van inwoners te verbeteren. Het nieuwe convenant basisvaardigheden is een belangrijke stap. Samen werken we aan een vaardige samenleving. Ieder vanuit zijn eigen discipline. Zodat iedereen mee kan doen. Nu en in de toekomst. Het aantal partners dat wil meedoen groeit en zo ook de taalambassadeurs en vrijwilligers. Wat is Loos in Mestreech heeft dit vastgelegd in een mooie reportage.
Laagdrempelige culturele ontmoetingsplek
In het meerjarenplan van Centre Céramique 2022-2026 stellen we dat we als grootste culturele instelling met het grootste publieksbereik in Maastricht nog meer een laagdrempelige culturele ontmoetingsplek willen zijn voor zoveel mogelijk uiteenlopende groepen in onze stad. Cultuur kan bijdragen aan de kansengelijkheid en de kwaliteit van leven. ‘Iedereen heeft toegang tot kennis en cultuur als bron van inspiratie, reflectie en plezier’ is onze missie en we stellen ons daartoe tot doel dat we ‘laaggeletterdheid bestrijden, leesvaardigheid bevorderen en digitaal vaardigheid versterken.
Foto: Monique Voncken