Doorverwijzen? Informatie over laaggeletterdheid
Om mee te draaien in de Nederlandse samenleving is het belangrijk de Nederlandse taal goed te kunnen spreken, lezen en schrijven. In de gemeente Maastricht heeft ongeveer tien procent van de mensen hier moeite mee. Centre Céramique heeft daarom in Bibliotheekservicepunt Malpertuis en in Centre Céramique een digiTAALpunt+.
Centre Céramique coördineert en organiseert samen met vrijwilligers activiteiten voor anderstaligen en laaggeletterden. digiTAALpunt+ werkt samen met meerdere lokale partners, onder andere gemeente Maastricht, Welzijnsorganisatie Trajekt en VISTA College.
DigiTAALpunten in Maastricht
Op www.ikwilleren.nl kunnen mensen zich aanmelden die hun basisvaardigheden willen verbeteren.
Mensen die willen leren kunnen hier een formulier invullen. Stichting Lezen en Schrijven stuurt dit formulier door naar lokale taalhuizen of -coördinatoren. Denk bijvoorbeeld aan computeren, omgaan met websites van de overheid of geldzaken.
Wat is laaggeletterdheid?
In Maastricht is 1 op de 9 volwassenen laaggeletterd.
Laaggeletterdheid is een term voor mensen die grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Mensen die laaggeletterd zijn, zijn geen analfabeten. Ze kunnen wel lezen en schrijven, maar beheersen niet het eindniveau vmbo of niveau mbo-2/3.
Mensen die laaggeletterd zijn hebben onder meer moeite met:
- Formulieren invullen (zorgtoeslag, belasting, etc.)
- Straatnaamborden lezen, reizen met openbaar vervoer
- Voorlezen aan (klein)kinderen
- Pinnen en digitaal betalen
- Werken met de computer, solliciteren
- Begrijpen van informatie over gezondheid en zorg
Herken de signalen
Herken je de signalen dat iemand...
- moeite heeft met het formuleren van vragen, het duiden van klachten en het stellen van prioriteiten
- telkens vragen stelt over informatie die al eerder is uitgereikt
- niet of nauwelijks om kan gaan met computers
Stuur ze dan door naar het digiTAALpunt+ of laat ze de oefenprogramma's zien op deze site.
Hoe herken je laaggeletterdheid?
Laaggeletterden kunnen hun probleem heel goed verbergen en gebruiken regelmatig excuses om onder het lezen en schrijven uit te komen. Er zijn een paar signalen waaraan je kan merken dat iemand mogelijk moeite heeft met taal:
- moeite met het formuleren van vragen, het duiden van klachten en het stellen van prioriteiten
- vragen over informatie die al eerder is uitgereikt
- niet of nauwelijks om kunnen gaan met computers
TelmeemetTaal.nl, de digitale portal waar kennis over basisvaardigheden en laaggeletterdheid wordt verzameld. Hier kunt u snel en eenvoudig relevante informatie over basisvaardigheden en laaggeletterdheid vinden, zoals onderzoeken, instrumenten, handleidingen en tools.
Neem contact op
Zoek je hulp voor iemand? Of wil je advies? Neem contact op met onze publieksservice via telefoonnummer 043 350 5600 of publieksservice@maastricht.nl.
Zien en Doen
Er is altijd wel iets te beleven in onze thuisbasis Centre Céramique of onze Bibliotheekservice- punten. Of je nou jong of oud bent. Lezer of doener. Maastrichtenaar of toerist. Terugkijker of vooruitblikker. Voor het gemak hebben we alles voor je verzameld in een handig overzicht. Van lezingen en workshops tot tentoonstellingen. Veel plezier!
Deze site toont concrete activiteiten en diensten van de Bibliotheek en van (lokale) partners om mensen te helpen bij hun dagelijkse zelfredzaamheid. Het gaat zowel om onderwijs, formeel, non-formeel en informeel aanbod als om praktische ondersteuning.
Denk bijvoorbeeld aan een belastingspreekuur, een taalcafé, hoe organiseer je je administratie of een eenvoudige computerworkshop.
Hulp nodig?
Overal in Nederland kun je de Nederlandse taal leren of leren omgaan met internet én computers. Of zoek je misschien iemand waarmee je wilt oefenen? Onderstaande sites wijzen je de weg!
Zoek een oefenlocatie om je computer en internetvaardigheden te verbeteren
Nederlands oefenen? Vind je taalcoach hier
WeHelpen: Hulp nodig? Meld je aan of zoek naar een helpende hand