Oefenprogramma's

Wil je beter leren lezen, schrijven, spreken of luisteren? Ga dan aan de slag met onderstaande oefenprogramma's of kom dan naar het digiTAALpunt+ in Bibliotheekservicepunt Malpertuis of Centre Céramiqe (etage 3). Wekelijks hebben we een Taalcafé. Je kunt ook cursussen bij ons volgen. 

In digiTAALpunt+ vind je makkelijk geschreven boeken, woordenboeken en taalcursussen. Je vindt er ook heel veel programma's om zelf of met je taalmaatje op de computer te oefenen. Je kan altijd komen, je hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek. De meeste oefenprogramma's zijn ook thuis te gebruiken. 

Vind je het moeilijk om teksten te lezen? Lastig om te schrijven? Dan is Lees en Schrijf! een uitkomst voor je. Dieuwertje Blok spreekt met mensen die moeite hebben (gehad) met lezen en schrijven. Monique van Bokkum geeft iedere aflevering handige lees- en schrijftips. Bij elke aflevering kun je vooral heel veel oefenen met lezen, schrijven en spelling.

Ga naar oefenen.nl - Lees en Schrijf

 

 

Melkweg+ is een lesmethode om de leesvaardigheid van cursisten in de alfabetisering naar niveau Alfa C te bevorderen. Na gratis registratie kunnen boekjes als pdf worden gedownload.
 

Ga naar Melkweg+



Thuis beter Nederlands leren op een speelse manier. 
Oefenen door middel van menukaarten, kruiswoordpuzzels en bingokaarten ontwikkeld door het VISTA College.

Ga naar het oefenmateriaal


Dit programma is geschikt voor mensen (NT1) die moeite hebben met het lezen van teksten en die schrijven lastig vinden.
Aap, noot, Mies … hok, duif, scha-pen. Kinderen leerden vroeger lezen met een leesplankje. Dit leesplankje is nu modern en digitaal gemaakt. Deelnemers oefenen hiermee Nederlandse klanken, letters en woorden.

Leesplankje 1 gaat om oefenen met klinkers, Leesplankje 2 met medeklinkers.

Ga naar Het Leesplankje 1


Met De Liedjeskast leer je om taalregels makkelijk te onthouden en dat helpt je om beter Nederlands te schrijven. Schrijf je een meervoud met een s eraan vast of met ‘s? Schrijf je ‘een houte’ of ‘een houten’ kast? En hoe zet je een werkwoord in de verleden tijd? Allemaal regels die lastig lijken, maar dat hoeven ze niet te zijn.

Ga naar De Liedjeskast

In Station Nederlands 1 luister je naar langzaam gesproken gesprekken. Over kennismaken op een feestje, een gesprek bij de dokter, zoeken naar werk en een gesprek op school van je kinderen.
Je beantwoordt vragen en maakt oefeningen met woorden en zinnen. Je kunt woorden opzoeken in het woordenboek en luisteren naar de uitspraak van woorden.

Ga naar oefenen.nl - Station Nederlands 1





Een online krant met het nieuws van vandaag, speciaal voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Je krijgt hulp bij het lezen: en je kunt oefeningen maken.

Ga naar Slimme Nieuwslezer

Taalklas is een programma waarmee je Nederlands oefent op internet. Je leert vooral heel veel woorden. Je bekijkt leuke filmpjes en vrolijke liedjes met de woorden. Daarna oefen je met die woorden. Je leert de woorden uitspreken en lezen en schrijven. De woorden gaan over het huis, het lichaam, het weer, vrienden en familie, eten, op school, het verkeer, de winkel en vrije tijd.

Ga naar oefenen.nl - Taalklas


Wil je alvast aan de slag? Dat kan! Op de site Taal voor het Leven vind je allerlei oefeningen zoals puzzels en verhalen. Of lees de verhalen van mensen die moeite  hadden met lezen en schrijven. Zij volgden een cursus. Er ging een wereld voor hen open! Ben je (taal)vrijwilliger? Bekijk dan alle lesmaterialen op de pagina voor vrijwilligers.

Ga naar Taal voor het leven


Dit programma is geschikt voor mensen (NT1) die moeite hebben met het lezen van teksten en die schrijven lastig vinden.
Aap, noot, Mies … hok, duif, scha-pen. Kinderen leerden vroeger lezen met een leesplankje. Dit leesplankje is nu modern en digitaal gemaakt. Deelnemers oefenen hiermee Nederlandse klanken, letters en woorden.

Leesplankje 1 gaat om oefenen met klinkers, Leesplankje 2 met medeklinkers.

Ga naar Het Leesplankje 2




De NT1-deelnemer leert woorden herkennen, spellen, begrijpt hoe woorden in elkaar zitten en welke letters je achter elkaar kunt plaatsen.

Het programma bestaat uit hoofdstukken met een specifiek thema. Bijvoorbeeld eten, werk of verkiezingen. Elk hoofdstuk is onderverdeeld in drie niveaus: beginner, gevorderde en expert.

Ga naar Lingo

In Station Nederlands 2 luister je naar langzaam gesproken gesprekken. Over een afspraak maken, werk of school. Je beantwoordt vragen en maakt oefeningen met woorden en zinnen.

In Station Nederlands 2 oefen je met de Beginnerslessen. Vind je die nog moeilijk? Probeer dan eerst de Opstartlessen in Station Nederlands 1.

Ga naar oefenen.nl - Station Nederlands 2

SpreekTaal is een methode voor taalcoaching van anderstaligen bedoeld voor vrijwilligers die anderstaligen (niveau 0 tot A2) ondersteunen beter Nederlands te spreken. Spreektaal is geschikt voor alle anderstaligen, of ze nu analfabeet, laaggeletterd of hoogopgeleid zijn.

Ga naar Spreektaal

De kracht van deze cursus zit 'm in de eenvoud. Je leert alleen zinnen en uitdrukkingen die je ook echt kunt gebruiken. Zo leer je in een paar maanden Nederlands! Let op: deze cursus is in het Engels en alléén voor bibliotheekleden. 

Kies deze cursus

Site van de NPO waarop je programma’s kunt bekijken met Nederlandse, Engelse en Arabische ondertiteling. Aan de hand van on demand media-aanbod wil Net in Nederland nieuwkomers in ons land, zoals vluchtelingen en immigranten, wegwijs maken in onze samenleving.

Ga naar Net in Nederland


Het programma De Verkeershulp geeft uitleg over veelvoorkomende verkeerssituaties. In video’s zie je wat vaak mis gaat in het verkeer. En hoe je het anders kunt doen. Je oefent met woorden, borden, regels en verkeerssituaties.

Ga naar De Verkeershulp




In Gezond De Thuisdokter leer je wat je zelf kunt doen om gezond te blijven, wat je beter niet kunt doen en wanneer je naar de huisarts moeten gaan. Je leert over klachten waar veel mensen last van hebben zoals rugpijn en hoofdpijn, brandwonden en koorts. Bij jezelf of je kind.

Ga naar De Thuisdokter



Hoeveel procent van je waterverbruik gaat op aan douchen? Mag je frituurvet door de wc spoelen? Hoe kun je je slaapkamer van frisse lucht voorzien? Ria, Django en Theo staan voor grote dilemma’s in de Groen Doen quiz.

Groen Doen daagt je uit om na te denken over hoe jij woont. Kan het gezonder en goedkoper? En wat is goed voor het milieu? Zo leer je wat duurzaamheid nu precies is.

Ga naar Groen Doen

De staatsexamens Nederlands als tweede taal (Nt2) zijn bijzondere examens Nederlands. Deze examens zijn voor mensen die een andere moedertaal spreken en die op latere leeftijd Nederlands hebben geleerd. Met het behalen van de staatsexamens Nt2 kunnen zij laten zien dat ze de Nederlandse taal beheersen. Dit is nodig om in Nederland te kunnen werken of studeren.

Informatie voor de staatsexamen kandidaat

Inburgeren.nl


Engelstalige beknopte online cursus voor het leren van de grammatica met oefeningen en forum. Ook praktische informatie voor verblijf in Nederland: studeren, werken, huisvesting, sociale zekerheid, belastingen en informatie voor reizigers.

Ga naar Dutch Online Grammar Course

Nederlands leren door het bekijken van video's met ondertiteling. Zo kan je je luistervaardigheden verbeteren en nieuwe woorden leren. Een taal leren is nog nooit zo leuk geweest!
 

Ga naar 2bDutch


“1000 most common words in Dutch” is a free Dutch course for beginners, who want to reach fast a basic vocabulary. The method, developed by Bart de Pau, consists of 40 lessons. In each lesson you learn 25 words.

Ga naar Learndutch.org


In Thuis op school leer je over de opvoeding van je kinderen thuis en op school. Je oefent bijvoorbeeld met de juiste school kiezen, huiswerk maken, wat er van jou als ouder of opvoeder wordt verwacht en wat leert een kind op school.

Ga naar Thuis op school


In Gezond Praten met je dokter leer je door korte stripverhalen met extra vragen een gesprek voeren met je dokter. Je oefent met herkenbare situaties. Omdat jij niet begrijpt wat de dokter zegt, je het gevoel hebt dat de dokter niet luistert of je geen vragen durft te stellen. In dit programma oefen je hoe je dat zou aanpakken. Praten met je dokter helpt je om beter te communiceren met je dokter.

Ga naar Praten met je dokter


In Begrijp je Lichaam oefen je om het lichaam beter te leren kennen. Je leert over klachten die veel voorkomen. De onderwerpen zijn: hart- en bloedvaten, luchtwegen en longen, astma, keel en keelontsteking en het maag-darmstelsel. En: extra oefeningen en een hoofdstuk over diabetes.

De oefeningen zijn gemaakt bij de voorlichtingsmap Begrijp je Lichaam. Dit is een map met eenvoudige afbeeldingen en teksten over het menselijk lichaam en veel voorkomende klachten.

Ga naar Begrijp je lichaam

Wil je Nederlands leren? Of oefenen voor het inburgeringsexamen? Of voor het Staatsexamen I of II? Dan is nt2taalmenu.nl dé website voor jou! Er zijn oefeningen voor alle niveaus.

 

Ga naar NT2 Taalmenu 

Neem contact op

Zoek je hulp voor iemand? Of wil je advies? Neem contact op met onze publieksservice via telefoonnummer 043 350 5600 of publieksservice@maastricht.nl.


'Tel je geld' is een laagdrempelig oefenprogramma, en met een laag taalniveau geschreven, voor mensen die minder geld uit moeten of willen geven en mensen die overzicht/inzicht willen hebben in hun inkomsten en uitgaven.

Ga naar Tel je geld


Op de beterrekenen-website vind je de belangrijkste basisprincipes van en oefeningen met rekenen. Je kunt je aanmelden en elke werkdag een uitnodiging voor de nieuwe test ontvangen.

Ga naar beterrekenen.nl

Klik & Tik is een serie van drie online oefenprogramma’s waarmee je leert computeren, internetten en uitleg over sociale media krijgt.
Klik & Tik kun je zelfstandig volgen via www.oefenen.nl  of onder begeleiding in Centre Céramique en de digiTAALpunten. Check onze agenda voor de eerstvolgende bijeenkomst.

Ga naar Klik & Tik

Met Digisterker leer je om te werken met de elektronische overheid. Je leert zelfstandig gebruik te maken van o.a. de gemeente, UWV en de Belastingdienst. Check onze agenda voor de eerst volgende bijeenkomst of ga zelf aan de slag.

Wil je beter leren omgaan met de computer, tablet of smartphone? Bijvoorbeeld om e-mails te versturen, foto's te bewerken of WhatsApp te gebruiken en nog veel meer. Dat kan thuis of in Centre Céramique. Schrijf je dan in via publieksservice@maastricht.nl. Je krijgt een account waarmee je aan de slag kunt. Dat is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. Voor iedereen, jong en oud.

Bekijk alle cursussen